
- رشد قیمت مسکن تهران در ۲۰ سال گذشته ۱۵۸ برابر بوده است.
- طلا و سکه در بازه زمانی ۲۰ ساله بازدهی بیشتری نسبت به مسکن داشتهاند.
- شاخص کل بورس در دو دهه گذشته ۵۴۴ برابر رشد کرده است.
- دلار در این بازه زمانی ۱۹۶ برابر افزایش قیمت داشته است.
- نگاه بلندمدت برای ارزیابی دقیق بازارهای سرمایه ضروری است.
در حالی که ایران با تشدید تنشهای نظامی و محاصره دریایی توسط آمریکا روبروست، بازارهای مالی کشور دچار نوسانات شدید شدهاند. بورس تهران پس از بازگشایی روندی متغیر را طی کرده و سرمایهگذاران را در تردید فرو برده است. از سوی دیگر، بازارهای موازی شامل طلا، ارز و مسکن نیز با نوسانات سنگین همراه بوده و انتخاب گزینه مناسب برای سرمایهگذاری را به چالشی جدی تبدیل کرده است.
در این فضای پرنوسان، بسیاری از سرمایهگذاران به دنبال یافتن پاسخی برای این پرسش هستند که در شرایط فعلی و با توجه به ریسکهای سیاسی و اقتصادی، کدام بازار میتواند بازدهی مناسبتری داشته باشد و چه استراتژی برای حفظ ارزش داراییها کارآمدتر است.
بر اساس آمار ارائه شده، طی ۲۰ سال گذشته، طلای ۱۸ عیار حدود ۱۲۵۰ برابر، سکه بیش از هزار برابر، شاخص کل بورس ۵۴۴ برابر، متوسط قیمت مسکن تهران ۱۵۸ برابر و دلار ۱۹۶ برابر رشد داشته است.
حمید اسدی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با تجارتنیوز به مقایسه بازدهی بلندمدت بازارهای سرمایهگذاری در ایران پرداخت. او با ارائه آمار ۲۰ ساله از سال ۱۳۸۵ تا تیر ۱۴۰۵، برتری طلا و سکه نسبت به مسکن و بورس را برجسته کرد. اسدی با تاکید بر لزوم نگاه بلندمدت بیان کرد: «در ارزیابی بازارها نباید فقط به نوسانات چند ماه اخیر توجه کرد. وقتی بازه حدود ۲۰ ساله را بررسی میکنیم، تصویر نسبتاً روشنی به دست میآید.»
او در ادامه توضیح داد که بر مبنای این ارقام، طلای ۱۸ عیار حدود ۱۲۵۰ برابر، سکه بیش از هزار برابر و شاخص کل بورس حدود ۵۴۴ برابر شده است. در همین دوره، متوسط قیمت مسکن تهران حدود ۱۵۸ برابر و دلار حدود ۱۹۶ برابر رشد داشته است. بنابراین خلاف تصور عمومی، مسکن در این بازه لزوما پربازدهترین بازار ایران نبوده است.




