مسکن و ساختمان
موضوعات داغ
اولویت‌های تازه وزارت راه و شهرسازی برای عبور از گره‌های بازار مسکن

تمرکز منابع مسکن بر استیجار، بافت فرسوده و تکمیل زیرساخت‌ها

درحالی‌که بازار مسکن با فشار هم‌زمان کمبود عرضه، ضعف استطاعت خانوارها و پروژه‌های نیمه‌تمام روبه‌روست، تازه‌ترین تصمیمات وزارت راه و شهرسازی نشان می‌دهد سیاست‌گذار بخش مسکن در حال بازتعریف اولویت‌هاست؛ از تمرکز صندوق ملی مسکن بر استیجار و بافت فرسوده گرفته تا تعیین سقف تسهیلات ارزان‌قیمت برای مددجویان و تخصیص ده‌ها همت منابع برای تکمیل خدمات زیربنایی و روبنایی پروژه‌های حمایتی.

تاکید وزیر راه و شهرسازی بر اولویت‌بندی منابع صندوق ملی مسکن

در نشست هیئت‌امنای صندوق ملی مسکن که با حضور فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی، حبیب‌اله طاهرخانی معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی و خسرو مختاری رییس هیئت عامل صندوق برگزار شد، وزیر راه و شهرسازی با اشاره به گستردگی ماموریت‌های صندوق، بر ضرورت تعیین خط‌مشی‌های شفاف برای هزینه‌کرد منابع محدود تاکید کرد.

فرزانه صادق با بیان اینکه فاصله‌ای میان تعهدات پیش‌بینی‌شده و تحقق عملی آنها وجود دارد، تصریح کرد: با وجود اقدامات انجام‌شده، حجم مشکلات بخش مسکن ایجاب می‌کند منابع صندوق در مسیرهایی هزینه شود که زودتر به نتیجه عملی می‌رسند.

استیجار و بافت فرسوده؛ دو اولویت اصلی

وزیر راه و شهرسازی، استیجار و بافت فرسوده را دو اولویت اصلی این وزارتخانه معرفی کرد و گفت: درحالی‌که تمرکز صرف بر مالکیت و توسعه محدوده‌ها، هزینه‌های آماده‌سازی را افزایش می‌دهد و بانک‌ها و دولت را درگیر می‌کند، بدون آنکه الزاما به نتیجه برسد، توجه جدی به استیجار به‌ویژه در کلان‌شهرها و مراکز استان‌ها ضروری است.

وی افزود: لازم است نقش صندوق ملی مسکن در حوزه استیجار به‌طور دقیق برای هیئت امنا تبیین شود و مشخص شود این صندوق چگونه می‌تواند در بافت‌های فرسوده، چه در بخش استیجار و چه در مالکیت، نقش تسهیل‌گر ایفا کند و ارتباط موثری با شهرداری‌ها برقرار سازد.

تسهیلات ارزان‌قیمت برای مسکن مددجویان

در بخش دیگری از سیاست‌های حمایتی، مجلس سقف تسهیلات ارزان‌قیمت خرید و ودیعه مسکن مددجویان را برای سال آینده تعیین کرد.
بر این اساس، حداکثر سهم کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی کشور از ردیف مربوط به الزامات تسهیلات، ۴۳ درصد تعیین شده و سقف تسهیلات ارزان‌قیمت ودیعه و خرید مسکن مددجویان، بیماران مستمند و معسر به ۱۰۰ هزار میلیارد ریال رسیده است؛ رقمی که می‌تواند بخشی از فشار هزینه مسکن بر اقشار آسیب‌پذیر را کاهش دهد.

۲۴ همت منابع برای زیرساخت مسکن‌های حمایتی

هم‌زمان با این سیاست‌ها، وزارت راه و شهرسازی در دولت چهاردهم، تمرکز ویژه‌ای بر تکمیل خدمات زیربنایی و روبنایی پروژه‌های حمایتی داشته است. بر اساس گزارش‌های رسمی، در این مدت ۲۴ همت از منابع این وزارتخانه برای تامین خدمات زیربنایی مسکن‌های حمایتی تخصیص یافته است؛ اقدامی که با هدف قابل‌سکونت شدن واحدهای تکمیل‌شده اما فاقد زیرساخت انجام می‌گیرد.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به پروژه‌هایی که به دلیل نبود زیرساخت قابل افتتاح نیستند، بر استفاده از ظرفیت استانداران و نمایندگان مجلس برای رفع موانع زیرساختی تاکید کرده و خواستار برگزاری جلسات منظم در استان‌ها برای تبیین اهمیت این موضوع شده است.

مشارکت وزارت نیرو و استانداری‌ها

در کنار منابع وزارت راه و شهرسازی، دستگاه‌های دیگر نیز در تامین زیرساخت‌های مسکن حمایتی مشارکت داشته‌اند.
بر این اساس، ۱۸ همت منابع از سوی وزارت نیرو و ۶ دهم همت از سوی استانداری‌های سراسر کشور برای تامین خدمات زیربنایی این طرح‌ها اختصاص یافته است؛ اقدامی که بخشی از آن از طریق تهاتر یا واگذاری اراضی در تملک وزارت راه و شهرسازی انجام شده است.

مدرسه، حمل‌ونقل و خدمات روبنایی

تکمیل خدمات روبنایی نیز به‌عنوان شرط بهره‌برداری از پروژه‌های مسکن حمایتی در دستور کار قرار گرفته است. بر اساس گزارش‌ها، عملیات اجرایی احداث حدود ۲۰۰ مدرسه در شهرهای جدید، بافت‌های هدف بازآفرینی شهری و سایر شهرها آغاز شده که شامل ده‌ها مدرسه و صدها کلاس درس است.
همچنین راه‌اندازی قطار شهری شهرهای جدید بهارستان و گلبهار از دیگر اقدامات روبنایی دولت چهاردهم برای پشتیبانی از سکونت پایدار در پروژه‌های مسکونی به شمار می‌رود.

جمع‌بندی

مجموع این تصمیمات نشان می‌دهد سیاست‌گذار بخش مسکن در حال حرکت به سمت تمرکز منابع، اولویت‌بندی واقع‌بینانه و تکمیل زنجیره مسکن است؛ از حمایت هدفمند از مستاجران و بافت‌های فرسوده تا تامین زیرساخت و خدمات روبنایی پروژه‌های حمایتی. مسیری که درصورت تداوم و هماهنگی میان دستگاه‌ها، می‌تواند بخشی از گره‌های مزمن بازار مسکن را باز کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا