دولت روی اسب بازنده فروش متری مسکن در بورس، شرط نبندد

کارشناسان بازار مسکن معتقدند که هرچند ایده عرضه متری مسکن عواید مثبتی برای این بازار دارد؛ اما پیادهسازی موفق آن از مسیر بورس کالا با ابهامات جدی رو به رو است.
به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به افزایش مداوم نرخ تورم در کشور و همچنین نوسانات نرخ ارز، بازار مسکن ایران نیز به طور معمول دچار جهشهای دورهای میشود؛ در این شرایط بسیاری از متقاضیان خرید مسکن از خرید خانه جا میمانند، بهطوریکه سن انتظار خانهدار شدن در کلانشهر تهران به بیش از ۱۵۰ سال رسیده است!
بنابراین، قیمت مسکن تحت تأثیر تورم و رشد بازارهای موازی یکباره جهش کرده و ارزش دارایی مردم در مقایسه با رشد قیمت خانه افت میکند. در سالهای اخیر طرحهای متنوعی برای حل مشکل مسکن ارائه شده است که یکی از مشهورترین آنها «ایده عرضه مسکن در بورس کالا» بوده است.
از سال ۱۳۹۹ این موضوع مطرح شد که عرضه مسکن در بورس میتواند ارزش سرمایه مردم را در برابر تورم عمومی حفظ کند. مدافعان این طرح معتقدند، با توجه به اینکه معمولاً بازار مسکن با تورم عمومی رشد میکند، حکم سپر تورمی را دارد. اما ممکن است برخی افراد سرمایه کافی برای خرید خانه نداشته باشند که در بورس مسکن میتوانند به متراژ مشخصی سهام بخرند.
سرمایهگذاری در بورس مسکن میتواند با کمترین سرمایه و از طریق خرید یونیت انجام شود. بر اساس این ایده ارزش تمام شده ساخت یک واحد یا یک پروژه، تبدیل به ورقههای کوچک بهادار شده و در بازار به وسیله انبوهساز عرضه میشود. بورس مسکن یکی از روشهای کاهش وابستگی بازار مسکن به سیستم بانکی عنوان شده است.
سراب خانهدار شدن از طریق فروش متری مسکن در بورس کالا
بنا بر نظر برخی از کارشناسان، طرح فروش مسکن در بورس کالا دچار مشکلاتی است که میتواند بهطور کلی هدف این طرح را زیر سوال ببرد؛ بهعنوان مثال برخی از کارشناسان بازار سرمایه هشدار میدهد که این طرح ممکن است بهطور کلی تبدیل به یک «پروژه بورسی» شود؛ به این معنا که عدهای به دنبال آن باشند تا قیمت سهمها را بالا ببرند و سهام خود را با قیمت بیشتر به فروش برسانند، در این وضعیت این بازار جدید نمیتواند محل مطمئنی برای ورود سرمایههای خرد مردم باشد.
عرضه مسکن در بورس نمیتواند وعدههای دولت را محقق کند
در حالی برخی از مسئولان دولت معتقدند که عرضه مسکن در بورس باعث حل مشکلات این بازار میشود و میتواند راهحل نهایی برای تحقق وعدههای دولت برای خانهدار شدن مردم باشد، بسیاری از کارشناسان مسکن اعلام کردهاند، دولت باید بر تولید و عرضه مسکن تمرکز کند و بورس نمیتواند پاسخ مناسبی به شرایط فعلی بازار مسکن باشد.
فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن با اشاره به اینکه راهاندازی صندوق املاک و مستغلات در بورس اثر چندانی بر بازار مسکن نخواهد گذاشت هم عنوان کرد: این نحوه ورود مسکن به بورس میتواند بازار را با افزایش قیمت رو به رو کند، بهطور کلی میتوان گفت که تنها اثری که صندوق املاک و مستغلات و فروش متری بر جای خواهد گذاشت بر بازار بورس است.
همچنین، فرهاد بیضایی، کارشناس بازار مسکن درباره طرح فروش مسکن در بازار بورس به مهر گفت: بهطور کلی فروش مسکن در بورس امکانپذیر نیست؛ چرا که در بورس کالاهای همگن عرضه میشود و مسکن جز کالاهای همگن نیست و قیمت مشخص و واحدی ندارد. قیمت خانه بر اساس نوع مصالح، موقعیت جغرافیایی و دهها عوامل دیگر تعیین میشود و نمیتوان با قیمتی واحد آن را به فروش رساند.