صما- اظهار نظرهای پیاپی انبوه سازان و برخی از تولیدکننده ها درباره آینده بازار مسکن و پیش بینی افزایش لجام گسیخته قیمتها در این بازار و احتمال وقوع سونامی قیمتها در این بازار باعث شد که چندی پیش برخی رسانه ها واکنش بسیار تندی به این نوع موضع گیری ها نشان دهند؛ به گونه ای که حتی این نوع اظهارنظرها را ناشی از انگیزه های شخصی انبوه سازان تعبیر و اذعان کردند که این گونه قضاوت ها پایه کارشناسی ندارد و هدف اصلی، ایجاد تحریک مصنوعی در بازار مسکن است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی «صما» برخی از ناظران و فعالان اقتصادی بر این باورند که بازار مسکن از جمله بازارهایی است که از جو روانی تاثیر زیادی می گیرد و درنتیجه توصیه می شود که هرگونه اظهار نظر در این بازار می بایست با درنظر گرفتن زوایای مختلف این بازار صورت گیرد. چنانچه نیم نگاهی به بازار مسکن و اخبار منتشر شده در این بازار بیندازیم می بینیم که در سنوات قبل برخی با این نوع رویکرد تمام مدت به دنبال آن بوده اند که این بازار را بسیار آرام و همراه با ثبات قیمت نشان دهند. مصداق بارز این رویه، مصطفی قلی خسروی –رئیس پیشین اتحادیه مشاوران املاک استان تهران – ; بود که سالیان سال بازار مسکن را به بهترین و ایده آل ترین وجه ممکن ترسیم می کرد و هر گونه گرانی در این بازار را منکر می شد. از قضا بازتاب اظهارات سخنان این مسوول بیش از هر چیز در رسانه ای بازتاب داشت که حالا نسبت به پیش گویی هایی انبوه سازان درباره وقوع سونامی قیمتها در بازار مسکن نقد جدی دارد. به باور بسیاری، این نوع رسانه ها با انعکاس مدوام اظهارت برخی از مسئولان به دنبال آن بودند که به زعم خود با ایجاد جو روانی مثبت بازار مسکن را آرام جلوه دهند و قیمتها را ثابت نگه دارند؛ چیزی که از آن می توان به تحریک مصنوعی از نوع مثبت یاد کرد که از واقعیت بازار مسکن فاصله داشت. این در حالی است که عملا بازار مسکن بی اعتنا به این اظهارات راه خود را رفت و قیمتها تحت تاثیر مولفه های مختلف افزایش نجومی داشت.
به گزارش خبرنگار ما درحالی که تجربه مذکور نشان میدهد که بازار مسکن فارغ از این تلاشهای رسانهای راه خود را می رود، حالا برخی از رسانه ها از پیش گویی های عنوان شده توسط برخی افراد اظهار نارضایتی می کنند.
;
متعادل بودن بازارمسکن به نفع انبوه سازان است
مجتبی بیگدلی –رئیس انجمن انبوه سازان مسکن وساختمان- از جمله افرادی است که مدام پیش بینی سونامی قیمتها را در بازار مسکن می دهد. او درگفتگو با خبرنگار «صما» با اشاره به اینکه وقوع سونامی مسکن برخلاف تصورها تهدید جدی برای انبوه سازان است خاطر نشان می کند: قطعا درصورتی که سونامی مسکن رخ دهد وضعیت نامتعادلی ایجاد خواهد شد که خروجی آن به ضرر عرضه کننده و مصرف کننده بازار مسکن خواهد بود.
این انبوه ساز با تشبیه پیش گویی های کارشناسان بازار مسکن به پیش بینی های کارشناسان هواشناسی می گوید: بدون شک وقتی که کارشناسان هواشنایی به عنوان مثال پیش بینی های ناخوشایندی درباره بارش سیل، طوفان و … می کنند؛ این امر به هیچ وجه به معنای آن نیست که کارشناسان هواشناسی از این پیش بینی ها خرسند هستند، بلکه آنها به اقتضای کار خود و برای مبارزه با خطرات احتمالی وظیفه دارند که قبل از وقوع بحران هشدار لازم را به مردم دهند.
بیگدلی می افزاید: با این توصیف بدیهی است که وقتی کارشناسان حوزه مسکن درباره آینده این بازار اظهارنظر می کنند و بعضا آینده آن را همراه با سونامی و افزایش قیمت توصیف می کنند این امر اصلا به معنای اظهار رضایت آنها از این وضعیت نیست، بلکه هدف آنها هشدار به مسوولان است.
;این انبوه ساز با اشاره به اینکه قطعا یک قشر و یک فرد نمی تواند بازار مسکن را تحت تاثیر قرار دهد، می گوید: بازار مسکن در سه دهه قبل بالاترین افزایش قیمتها را از سرگذارنده و با توجه به شکاف عمده ای که بین بازار عرضه و تقاضای مسکن وجود دارد این بازار کماکان پتانسیل افزایش قیمتها را دارد.
رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان برای اینکه اثبات کند بازار مسکن پتانسیل افزایش قیمت های بسیار بالا را دارد تاکید می کند: سال 76 قیمت هر متر مربع زمین در اطراف محله سعادت آباد در حدود متری 250 هزار ومان بود؛ این درحالی است که این رقم در حال حاضر به مترمربعی حدود 15 میلیون تومان افزایش پیدا کرده است و این آمار به خوبی بیانگر رشد افزایش زمین و مسکن است.
او در عین حال خواستار مداخله دولت برای جلوگیری از بروز سونامی قیمتها در بازارمسکن شده و خاطر نشان می سازد: لازم است که دولتمردان تمهیدات ویژه ای را برای بازارمسکن در نظر بگیرند تا از افزایش قیمت ها در بازار مسکن ممانعت به عمل آورد.
بیگدلی ادامه می دهد: تنها راهکار جلوگیری از افزایش قیمت مسکن، ایجاد زمینه های مساعد برای افزایش تولید مسکن است که این امر تنها در صورتی میسر است که دولت سیاست های تشویقی را برای انبوه سازان مدنظر قرار دهد.
این انبوه ساز خاطر نشان می سازد: متاسفانه برخی از افراد تصور می کنند که تثبیت قیمتها در دوران رکود همیشه تداوم خواهد داشت؛ این درحالی است که همزمان با پایان یافتن دوران رکود و بازگشت رونق به بازار، قیمت ها به یکباره رشد خواهند کرد.
رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان در پایان می گوید: برخلاف برخی اظهار نظرهای غیرکارشناسی، متعادل بودن بازار مسکن به نفع تولید کننده است و امیدواریم که دولت با حمایت از انبوه سازان زمینه مساعدی را برای ساماندهی بازار مسکن فراهم کند.
;
تاثیر اظهارنظرها بر بازارمسکن اندک است
در همین زمینه اما بیت الله ستاریان –کارشناس مسکن – نیزدرگفتگو با «صما» می گوید: اصولا بنگاه ها و تشکلها تاثیر بسیار کمی در بازار مسکن دارند و عنصر اصلی تاثیرگذار بر این بازار عرضه و تقاضای مسکن است و تعادل بین این دو مقوله باعث می شود که قیمتها در این بازار از ثبات نسبی برخودار شود.
او با اشاره به اینکه هشدارهای کارشناسان و دست اندرکاران این حوزه درباره گرانی بازار مسکن با هدف تلاطم در این بازار نیست تاکید می کند: بازار مسکن در حال حاضر در دوران رکود به سر می برد و بدین ترتیب نباید فریفته کاهش و تثبیت قیمتها در این دوران شد و به طورکلی در زمان رکود اقتصادی، نمی توان وضعیت بازار مسکن را ارزیابی کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه اگر قرار باشد اقتصاد رونق پیدا کند دولت حتما باید افزایش تورم را نیز در اقتصاد تحمل کند می افزاید: در این صورت اگر قرار باشد اقتصاد رونق پیدا کند و تورم نیز افزایش یابد، طبیعتا قیمتها در بازار مسکن رشد فزاینده ای خواهند داشت و شاید پیش بینی بروز سونامی هم خیلی دور از واقعیت نباشد.
ستاریان در عین حال ادامه می دهد: تبلیغات افراد درباره قیمت مسکن تاثیر بسیار جزئی بر بازار مسکن دارد و اساسا امکان ندارد فرد یا بنگاهی بتواند با اظهارنظرهای خود در بازار مسکن تحریک مصنوعی ایجاد کند و تجربه ثابت کرده است که این بازار راه خود را می رود وحتی دولتها نیز قادر به کنترل این بازار نشده اند.
;
انتهای پیام/
کد خبر: 0221
;
;
;
;
;




