
پنل بررسی چالش های سازندگان حرفهای مسکن بخش دیگری از برنامههای چهاردهمین اجلاس سازندگان و طراحان بود که برای پنجمین بار در منطقه یک، دهم آبان ماه برگزار شد.
این پنل با حضور مهدی عباسی عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر، مسعود ارونقی وکیل و مسئول حقوقی سازندگان، پژمان جوزی ، مدیرعامل گروه پژمان جوزی و همکاران، محمد رستم پور مدیر گروه هلدینگ تاو،داوود دوست محمدی ، مدیرعامل گروه ساختمانی نکسا،سعید آسویار مدیر عامل شرکت ساختمانی مهندسین آتین سازه، علی تبار ، مدیر عامل گروه ایمن سازه ،عباس گلوی ،مدیرعامل گروه مهندسین تندیس زنبق، سازندگان برجسته تهران و رضا احدیان، رئیس انجمن توسعه سرمایه گذاری و عمران خراسان و بنیانگذار گروه مهندسی آلتون برگزار شد.

در این نشست ارونقی خواستار اصلاح فرایندهای سازمان نظام مهندسی، کاهش هزینه ها و عوارض ساخت و ساز تا ۹۰ درصد برای سازندگانی که در طرح ۱۰۰ هزار واحد مسکونی هریک ۵۰۰ واحد مسکن با کیفیت خواهند ساخت ، شد.

پژمان جوزی نیز گفت: مسکن با کیفیت و با متراژ مناسب حق مردم ایران است و دولت می تواند با تغییر قوانین و کاهش هزینه های عوارض ساخت و ساز به پویایی صنعت ساختمان کمک کند. وی افزود در حال حاضر قیمت تمام شده مسکن عبارت است از قیمت زمین، مصالح و اجرا و عوارض ساختمانی که هریک یک سوم از قیمت مسکن را شامل می شوند از دو سوم اول که دولت نمی تواند صرف نظر کند اما می تواند عوارض را با تخفیف زیاد برای انبوه سازان لحاظ کند تا مسکن مردم تامین شود.

رستم پور در ادامه این نشست گفت: سازوکار نظام مهندسی بعد از نظارتهای شهرداری مجددا همه این موارد را چک می کند و این مسئله سبب طولانی شدن فرایند های صدور مجوز ساخت و خواب سرمایه می شود. همچنین وی از دو مرحلهای شدن فرایند صدور مجوز در شهرداری به عنوان چالش دیگر سازندگان و خواب سرمایه یاد کرد.
وی ضمن اشاره به ناکارامدی سازمان نظام مهندسی به حقیقی شدن تعرفه های مهندسان ناظر به عنوان راهکاری برای حل مسائل سازندگان و نظام مهندسی اشاره کرد و همچنین گفت درفرایند اخذ مجوز هرچه تراکم بیشتر داده شود عوارض به طرز پلکانی و غیر منطقی افزایش می یابد و این مسئله سبب خروج سازندگان از بازار مسکن و لطمه خوردن این صنعت می شود.

دوست محمدی شرکت کننده دیگر پنل خاطر نشان کرد: نگاه دولتمردان و مدیران شهری به سازنده شبیه نگاه به دشمن است، برای بهبود وضعیت مسکن نیاز به تغییر این رویکرد وجود دارد. او در بخش دیگری از سخنانش به این مطلب پرداخت که برخی از مهندسان ناظر در نظام مهندسی از توانایی علمی لازم برخوردار نیستند همچنین درخواست اضافه وجه نظارت دارند.

تبار سازنده دیگر پنل بررسی چالش های سازندگان در ادامه بیان کرد: افتخار سازندگان حرفه ای ارائه کار خوب و نظارت توسط تیم های مختلف اجرایی شان حین کار است تا در نهایت به تولید ثروت برای آنان منجر شود، بنابراین نظام مهندسی که نیز ارکان نطارتی است با برقرارکردن دیالوگ با سازندگان و شنیدن نقطه نظرات انان باید دست به طراحی مراحل نظارت و شیوه کار ناظران بزند نه اینکه پشت درهای بسته قانون و بخشنامه صادر کند. برای بهبود وضعیت مسکن لازم است تمامی نهادهای ذی ربط با بخش خصوصی تعامل داشته باشند.

احدیان سازنده مطرح مشهد در این پنل از ضروت تشکیل کانون صنفی سازندگان در اتاق بازرگانی ایران گفت و بیان کرد: ما در مشهد کانون توسعه صنفی سرمایه گذاران عمرانی خراسان را در اتاق بازرگانی ثبت کردیم و با ثبت ان توانستیم در جلسات شورا شرکت کنیم با دولت و شهرداری تعامل داشته باشیم. تنها صنفی که در اتاق بازرگانی تشکلی ندارد سازندگان هستند. او افزود: با همت صما کانون صنفی سرمایه گذاران عمرانی تهران در اتاق بازرگانی به زودی تاسیس می شود و این اتفاق به زودی در اصفهان، تبریز و شیراز نیز خواهد افتاد.

عباسی عضو شورای شهر تهران نیز در پاسخ به دغدغه های سازندگان گفت بحث بر سر نظام مهندسی مفصل است و قطعا مسائلی در این نظام صنفی وجود دارد اما این تشکلی صنفی است. وی در ادامه تصریح کرد: مشکلات همه کلان شهرها یکی است و مسکن یکی از دغدغه ها در همه کشورهاست.

سعید آسویار سخنران دیگر این پنل ضمن اشاره به تمامی نکاتی که سازندگان دیگر به آن پرداختند، گفت: راه حل خروج از بحران این است که شهرداری موظف شود تمامی مراحل ساخت و ساز را موازی هم پیش ببرد و پس از پایان کارهای موازی از سازندگان وجه عوارض را اخذ کند. او افزود: تنها در این صورت است که شهرداری برای افزایش درامدهایش روند بروکراتیک و طولانی پیشین را کوتاه تر خواهد کرد تا درآمدهایش محقق شود.
شایان ذکر است به زودی فیلم کامل پنل در استدیو صما منتشر می شود تا علاقه مندان بتوانند مباحث را به طور کامل دنبال کنند.