نظام مهندسی
پرطرفدار
علی محجوب، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان

تعرفه خدمات مهندسی و کاهش ۵۰ درصدی ظرفیت‌ها؛ توضیحات رییس سازمان نظام مهندسی اصفهان

علی محجوب، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان، در توضیح آخرین وضعیت تعرفه خدمات مهندسی، افزایش قیمت‌ها، کاهش ۵۰ درصدی ظرفیت اشتغال مهندسان و چالش ظرفیت صفر و منفی در بخش نظارت اعلام کرد که تعرفه‌های ابلاغی جدید همچنان با قیمت‌های واقعی فاصله دارد، اما سازمان پیگیر استفاده از تمام ظرفیت‌های قانونی برای اصلاح این روند و کاهش مشکلات مهندسان است. او همچنین از پیگیری برای افزایش ۱۵ درصدی تعرفه‌ها و اصلاح موضوع برش زمانی در نظارت خبر داد.

افزایش تعرفه جدید خدمات مهندسی با واقعیت بازار فاصله دارد

به گفته علی محجوب، مهم‌ترین نکته در ابلاغیه جدید، موضوع تعرفه خدمات مهندسی است؛ تعرفه‌ای که به گفته او مانند سال‌های گذشته، همچنان با قیمت‌های واقعی بازار همخوانی کامل ندارد.

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان تاکید کرد ارقامی که از سوی سازمان استان اصفهان به شورای مرکزی ارسال شده، بالاتر از ارقام نهایی اعلامی بوده است. به گفته او، شورای مرکزی نیز با استفاده از شش روش مختلف کارشناسی، قیمت‌های پیشنهادی خود را محاسبه و به وزارتخانه و شورای مربوطه ارائه کرده اما در نهایت، تعرفه نهایی با در نظر گرفتن مجموعه‌ای از ملاحظات ابلاغ شده است.

او با اشاره به اینکه افزایش فعلی تعرفه‌ها در ظاهر ۳۳ درصد اعلام شده، گفت: اگر مبنای محاسبه قیمت‌ها، تعرفه سال گذشته باشد، افزایش واقعی حدود ۴۷ درصد خواهد بود. البته به گفته محجوب، در سال گذشته نیز هیات چهار نفره در دو نوبت افزایش تعرفه را اعمال کرده بود و به همین دلیل نسبت به آخرین نرخ اعمال‌شده، تعرفه فعلی حدود ۳۳.۵ درصد رشد داشته است.

درخواست برای افزایش ۱۵ درصدی تعرفه در هیات چهار نفره

محجوب در بخش دیگری از سخنان خود از پیگیری جدی برای استفاده از ظرفیت قانونی افزایش تعرفه خبر داد و گفت: افزایش ۱۵ درصدی که در اختیار هیات چهار نفره قرار گرفته، حتما از سوی سازمان درخواست خواهد شد.

او در عین حال تاکید کرد حتی با اعمال این افزایش نیز هنوز فاصله با قیمت‌های واقعی خدمات مهندسی به طور کامل جبران نخواهد شد، اما این اقدام می‌تواند بخشی از فشار موجود بر مهندسان را کاهش دهد و شرایط تعرفه‌ای را بهبود ببخشد.

چرا ظرفیت کاری مهندسان ۵۰ درصد کاهش یافت؟

یکی از مهم‌ترین محورهای سخنان علی محجوب، علت کاهش ۵۰ درصدی ظرفیت‌ها بود؛ موضوعی که در روزهای اخیر به یکی از دغدغه‌های جدی جامعه مهندسی تبدیل شده است.

او با استناد به تحلیل‌های آماری انجام‌شده در سطح کشور توضیح داد سرانه استفاده مهندسان از ظرفیت اشتغال در کل کشور تنها ۵ درصد بوده است. به بیان ساده‌تر، میانگین استفاده مهندسان در استان‌های مختلف از ظرفیت حرفه‌ای خود بسیار پایین‌تر از حد انتظار بوده و همین مسئله زنگ خطر برهم خوردن تعادل در بازار خدمات مهندسی را به صدا درآورده است.

به گفته رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان، کاهش ساخت‌وساز، افت صدور پروانه‌های ساختمانی، افزایش تعداد مهندسان و ورود مستمر افراد جدید به حرفه از مهم‌ترین دلایل این وضعیت است؛ شرایطی که در آن، تناسب میان عرضه و تقاضا در بازار خدمات مهندسی به‌طور محسوسی به هم خورده است.

هدف از کاهش ظرفیت؛ توزیع عادلانه‌تر کار بین مهندسان

محجوب با اشاره به بررسی‌های کارشناسی انجام‌شده برای مدیریت این وضعیت گفت یکی از راهکارهای پیشنهادی، کاهش ظرفیت‌ها برای توزیع عادلانه‌تر خدمات مهندسی بوده است. به گفته او، این تصمیم می‌تواند کمک کند تا فرصت‌های کاری به شکل متوازن‌تری میان مهندسان توزیع شود و از سوی دیگر، نرخ ارائه خدمات مهندسی نیز کمتر تحت فشار کاهشی قرار بگیرد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که بخش قابل توجهی از مهندسان، به‌ویژه در حوزه نظارت، نسبت به تبعات اجرایی این تصمیم و اثر آن بر درآمد و امکان فعالیت حرفه‌ای خود ابراز نگرانی کرده‌اند.

چالش ظرفیت صفر و منفی برای برخی مهندسان ناظر

در بخشی دیگر، محجوب به یکی از مهم‌ترین پیامدهای کاهش ۵۰ درصدی ظرفیت‌ها اشاره کرد: ظرفیت صفر یا حتی منفی برای برخی از مهندسان ناظر.

او توضیح داد که به دلیل وجود برش زمانی در نظام نظارت، بخشی از مهندسانی که در سال‌های گذشته از ظرفیت نظارت خود استفاده کرده‌اند، اکنون با شرایطی مواجه شده‌اند که عملا ظرفیت جدیدی برای دریافت کار ندارند یا حتی با ظرفیت منفی روبه‌رو شده‌اند.

محجوب تاکید کرد که این وضعیت به‌صورت دقیق رصد می‌شود و سازمان به‌طور جدی در حال پیگیری راه‌حل برای رفع آن است؛ به‌ویژه در برخی شهرستان‌ها که شدت این مشکل نسبت به مرکز استان بیشتر گزارش شده است.

پیگیری برای اصلاح یا حذف «برش زمانی» در نظارت

یکی از مهم‌ترین نکات مطرح‌شده از سوی محجوب، لزوم بازنگری در موضوع برش زمانی در نظارت بود. او اعلام کرد که سازمان از طریق شورای مرکزی و وزارتخانه در حال پیگیری است تا این سازوکار تعدیل، حذف یا با مدل جدیدی بازطراحی شود.

به اعتقاد او، زمانی که مقررات ملی ساختمان تدوین شد، موضوع برش زمانی در شرایطی پیش‌بینی شده بود که هنوز سیستم ارجاع نظارت به شکل فعلی وجود نداشت. در آن دوره، برش زمانی می‌توانست به توزیع عادلانه کار و نظم‌بخشی کمک کند، اما اکنون با شکل‌گیری سیستم ارجاع، امتیازدهی و رقابت مهندسان برای دریافت پروژه، کارکرد سابق آن دستخوش تغییر شده است.

محجوب تصریح کرد که در شرایط فعلی، ادامه اجرای برش زمانی به‌ویژه همزمان با کاهش ۵۰ درصدی ظرفیت‌ها، به عاملی برای بروز مشکل در میان مهندسان تبدیل شده و نیازمند بازنگری جدی است.

استفاده از ماده ۱۳ آیین‌نامه اجرایی قانون برای حل مشکلات مهندسان

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان همچنین از وجود یک مسیر قانونی دیگر برای مدیریت شرایط موجود سخن گفت. او اعلام کرد که استفاده از ماده ۱۳ آیین‌نامه اجرایی قانون یکی از ظرفیت‌هایی است که در صورت تداوم مشکلات در سطح استان، می‌تواند برای دریافت کمک و همکاری بیشتر از وزارتخانه مورد استفاده قرار گیرد.

به گفته او، اگر پس از اعمال افزایش‌ها و اصلاحات لازم همچنان ارائه مناسب خدمات مهندسی با مشکل مواجه باشد، سازمان می‌تواند از این ظرفیت قانونی برای درخواست مساعدت بیشتر بهره بگیرد.

پیام رییس سازمان به مهندسان: جای نگرانی نیست

محجوب در بخش پایانی اظهارات خود با تاکید بر اینکه پیگیری‌ها در این زمینه با جدیت ادامه دارد، اعلام کرد که نگاه شورای مرکزی و وزارتخانه به این موضوع مثبت است و به احتمال زیاد در روزهای آینده نتایج این پیگیری‌ها مشخص خواهد شد.

او خطاب به مهندسانی که با مشکل ظرفیت صفر یا منفی روبه‌رو شده‌اند، گفت: جای نگرانی نیست و این موضوع در دستور کار جدی قرار دارد. به گفته او، بهتر است مهندسان فعلا کاهش ظرفیت را صرفا یک محدودیت تلقی نکنند، بلکه آن را فرصتی برای اصلاح برخی سازوکارهای معیوب در نظام ارجاع و توزیع کار ببینند.

امید به واقعی‌تر شدن تعرفه‌ها و رونق ساخت‌وساز

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان در پایان ابراز امیدواری کرد که در آینده، تعرفه‌های خدمات مهندسی به واقعیت‌های اقتصادی نزدیک‌تر شود و با رونق دوباره ساخت‌وساز، شرایط بهتری برای جامعه مهندسی کشور رقم بخورد.

او تاکید کرد که واقعی شدن تعرفه‌ها و بهبود بازار ساخت‌وساز، دو عامل کلیدی برای بازگشت تعادل به حوزه خدمات مهندسی و افزایش رضایت فعالان این بخش خواهد بود.

اخبار مرتبط:

منتقدان نظام مهندسی ساختمان: مهندسان در وضعیت «برده‌داری نوین» قرار گرفته‌اند

حبیب‌الله طاهرخانی، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی

رایگان شدن پروانه ساخت و نظارت مهندسی برای واحدهای تخریب‌شده در جنگ / پرداخت ۲ روزه وام مسکن به آسیب‌دیدگان

محمدرضا رضایی‌کوچی، رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، خسرو افکار، مهرداد خواجه‌پور و محمدرضا ضیغمی اعضای سازمان نظام مهندسی

بحران ارجاع نظارت و مطالبه استقلال نظام مهندسی | هشدارها، مخالفت‌ها و دغدغه‌ها

میثم ظهوریان، مرتضی لطفی، علیرضا محجوب، علیرضا حیدری، مهدی باقری، سعید میرزایی و اکبر شوکت

۱۰۰ هزار نفر یا دو میلیون نفر؟ | رییس انجمن کارگران ساختمانی: ۱۰۰ هزار نفر فقط نقاش بیکار شدند

دانلود ابلاغیه‌ها

ابلاغ رسمی جدول هزینه ساخت و تعرفه خدمات مهندسی سال ۱۴۰۵ از سوی رییس سازمان نظام مهندسی

عضویت در کانال صما (مجله ساختمان)

  

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا