شهر

بررسی بدهی‌های شهرداری تهران در صحن شورا

تنها گزارش تحقیق و تفحص باقی مانده از گزارش های سه گانه (املاک، قراردادهای رسا تجارت و بدهی ها) روز گذشته نه به اسم نتایج گزارش تحقیق و تفحص که با عنوان گزارشی از بدهی های شهرداری در صحن شورای شهر تهران ارایه شد.

گزارشی که به گفته میرلوحی، همان تحقیق و تفحص از بدهی های شهرداری تهران در دوره گذشته بود. عبدالحمید امامی، معاون مالی شهردار تهران با اشاره به اینکه در این دوره به طور طبیعی پروژه های بزرگ و تونل ها ساخته نشد اما کارهای زیربنایی جدی شد و اقدامات خوبی شده که حاصل عملکرد مثبت شورا و شهرداری است.

به گفته او باید فرآیندها، قوانین و رفتارهای ثابتی داشته باشیم که بتواند توسعه را شکل دهد. با ایجاد سامانه های متعدد در زمینه های مختلف از جمله هوشمندسازی و رفتن به سمت دیجیتالیزه شدن در حوزه فاوا، تا اجرای تفاهمنامه ها و قراردادهایی با دستگاه های مختلف زمینه ریل گذاری توسعه آینده فراهم شده است.

امامی جزییاتی از دخل و خرج شهرداری در سال ۹۹ ارایه داد و گفت: تخصیص و پرداخت هزینه ها در سال گذشته ۹۹درصد با همدیگر تطبیق داشت، ۷درصد در هزینه های جاری در سال گذشته صرفه جویی شد که معادل هزار میلیارد تومان است. این موارد زمینه توسعه است که مبنای آن انضباط مالی است که تلاش کردیم امور مالی شهرداری را به این انضباط برسانیم. سامانه برگزاری مناقصات را راه اندازی کردیم تا امکان عملکرد سالم تر و یکنواخت تر را ایجاد کند.

امامی افزود: درآمدهای شهرداری در سال های ۹۶ تا ۱۴۰۰ سیر صعودی دارد و هزینه های جاری به طور قابل توجهی کمتر از هزینه های عمرانی است. منابع شهرداری به قیمت جاری در این مدت ۲۷ هزار میلیارد رشد کرده است. مسائل اساسی مجموعه شهرداری مدیریت بدهی ها، منابع، مطالبات، دارایی ها، هزینه ها و تقویت ساختار است که به ویژه در مساله بازنشستگی اقدامات بسیار مفیدی انجام شد.

امامی در مورد بدهی های شهرداری با بیان اینکه سیاست شورا عدم افزایش بدهی ها بوده است و آن را در پیش گرفتیم، گفت: اصل بدهی ها را کاهش نیز دادیم اما بدهی های بانکی موجود از دوره گذشته سهم بدهی شهرداری را بالا برده است، به گونه ای که در اوراق مشارکت و برات کارت ها، سه هزار و ۵۰۰ میلیارد در تمام دوره ها را به نتیجه رساندیم و دو هزار و ۳۰۰ میلیارد نیز برای سال جاری است که قسمتی از آن به حساب شهرداری واریز شده است. در ابتدای دوره بحث ۶۷ هزار میلیارد بدهی شهرداری مطرح شد که مبنای بسیاری از اقدامات بود.قسمت زیادی نیز به پیمانکاران مربوط می شد و مقدار زیادی نیز اسناد نادرست بود که درست محاسبه نشده بود. برای مثال کل پروژه ای که ۳۰ درصد آن انجام شده بود، شهردار وقت برای اخذ بودجه صددرصد پروژه را به عنوان بدهی منظور کرده بود.

او درخصوص سهم هر دوره از مدیریت شهری در خلق این بدهی هم گفت: ۳۴ هزار میلیارد رقم بدهی تا انتهای شهریور ۹۶ است. تسهیلات بانک ها ۱۹ هزار میلیارد بوده است که ۵۲ هزار میلیارد می شده و با پرداخت قسمتی از آن به ۵۰ هزار میلیارد رسیده است. اصل بدهی شهرداری همان بدهی های بانکی ۱۹ هزار میلیارد از مجموع دوره های قبل است. عینا ۵۰ هزار میلیارد به این دوره منتقل شده است. در نتیجه هم اکنون بدهی شهرداری ۶۶ هزار میلیارد است. موارد دیگری از جمله بدهی به تامین اجتماعی و دارایی نیز وجود دارد. در مجموع ۹ هزار میلیارد پرداخت به بانک ها و طلبکاران داشتیم که در ازای آن ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد اوراق مشارکت دریافت کردیم.

به گفته او، در آغاز شهریور ۹۶ معادل ۵۳۰۰ میلیارد تومان شامل بدهی به تامین اجتماعی، ۳۰۰۰ میلیارد تومان بدهی به دارایی در حدود ۲۳۰۰ میلیارد تومان بوده که در پایان تیرماه امسال بابت تامین اجتماعی ۱۵۰۰ میلیارد تومان تهاتر و تقریبا ۵۰۰ میلیارد تومان به صورت نقد پرداخت شد. همچنین در موضوع دارایی حدود هزار میلیارد تومان بخشودگی و هزار میلیارد تومان پرداخت و تنها ۳۰۰ میلیارد تومان باقی مانده است. از میزان بدهی های شهرداری ۳۹ هزار و ۵۲۵ میلیارد تومان، ریالی و مبلغ ۱۱ هزار و ۱۵۸ میلیارد تومان، ارزی است. همچنین درخصوص تسهیلات اخذ شده از بانک شهر با نرخ یوروی ۷ هزار و ۵۰۰ تومانی، بدهی ها به روزرسانی شد و درخصوص بانک ملت تسهیلات با نرخ ارز مرجع ۲۸۰۰ تومانی تسویه و در رابطه با تسهیلات ارزی بانک صنعت و معدن، بخش عظیمی از این بدهی ها با دلار ۲۲۰۰ تسویه شد.

میزان وام های دریافت شده در این دوره از مدیریت شهری ۵ هزار و ۷۵۸ میلیارد تومان بود که شامل ۴۰۲۸ میلیارد وام و ۱۷۵۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت بوده است. همچنین ۹۶۹۲ میلیارد تومان در این دوره تسهیلات بازپرداخت شده که ۴۰۰۰ میلیارد تومان از بدهی های سال های گذشته تسویه شده است.

مطالبات شهرداری از دولت، ارگان های نظامی تا مرداد امسال ۶۰ هزار میلیارد تومان بوده که سهم رساتجارت ۲۵ هزار میلیارد تومان، جرایم راهنمایی و رانندگی ۲۹۰۰ میلیارد تومان، عوارض شهرسازی ۳۰ هزار میلیارد تومان و الباقی مطالبات بابت عوارض پایدار و یارانه های بلیت اتوبوس و مترو، بافت فرسوده و مطالبات از بسیج و سایر ارگان های نظامی معادل ۵۹۰۰ میلیارد تومان بوده است.

موضوع رساتجارت شامل دو قرارداد طی سال های ۸۸ تا ۹۵ بوده و جمعا به ارزش ۲۲ هزار میلیارد تومان طی این دوره از شهرداری، ۱۳ هزار میلیارد تومان منابع ملکی و هولوگرام به طرف قرارداد واگذار شده است. ارزش خدمات و پروژه های تحویلی به شهرداری در این دوره ۳ هزار میلیارد تومان بوده که در آغاز سال ۹۶ با مشخص شدن نقایص این قرارداد که فاقد مجوز شورا بوده حدود ۴ هزار میلیارد تومان اقاله شده. طی سال های اخیر ۲ هزار میلیارد تومان از منابع به شهرداری واریز شده و ۴ هزار میلیارد تومان از منابع شهرداری هنوز بازگشت داده نشده و ارزش روز آن برابر با ۲۵ هزار میلیارد تومان برآورد می شود.

همچنین در این گزارش بخش صیانت و ساماندهی املاک و عملیات غیرنقد، مهم ترین چالش ابهام در بهره برداری از املاک و منابع غیرنقد عنوان شده که براساس این گزارش تعداد ۱۵۰۲ فقره ملک دراختیار غیر و تحت نظارت معاونت امور اجتماعی بوده، تعداد ۱۹۰ فقره ملک که در ادامه فعالیت های آنها مناسب تشخیص داده شده و تعداد ۷۰ فقره املاک دراختیار نهادها و نیروهای مسلح بوده و ۹۰۰ فقره ملک نیز مشمول الزام به تخلیه که ۶۰۰ فقره تخلیه تعیین تکلیف شده و ۳۰۰ فقره در مسیر اقدام قضایی هستند.

محمود میرلوحی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران هم درباره بدهی های شهرداری و سهم مدیریت پنجم در ایجاد این بدهی ها گفت: همه این بدهی ها مربوط به دوره گذشته است. تنها نقشی که در این دوره ما داشتیم، بخش زیادی از این بدهی ها را پرداخت کردیم و اگر همان راهی را که گذشتگان رفتند، ادامه می دادیم بدهی ها به ۱۲۰ هزار میلیارد تومان می رسید.

مطالب پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا